2015. február 22., vasárnap

Nagymama látogatása

A kemény srác, mindig betörő pofát vágott, sötét dzsekit hordott, keveset és durván beszélt. Félig kopaszos haja börtöntöltelékre emlékeztetett. A lányokkal faragatlanul, ocsmányan beszélt. Mindig türelmetlen volt. Mobil telefonját birizgálta egész nap. Metál zenét hallgatott, összevont szemöldökkel. Eminem-es posztert ragasztott a plafonra, hogy reggel, mikor felkel emlékeztesse: egy vad világba született. Megszokta a vizes margarint, szójás párizsit, éretlen török paradicsomot.
Eukonformálódott.
Megadta a társadalomnak azt, amit követelt tőle. Amit az iskolák tanítanak, az egyházak hirdetnek, a felnőttek mutatnak.
Nini!
Egy nagymama! Egy nem eukonformált, falusi, rusztikus nagymama. Aki jött meglátogatni a társadalom oltárán feláldozott unokáját. Csirkét hozott és kolbászt. És tésztát. A nyolchengeres füstös világba egy mosolyt. Mintha Jézus mosolygott volna nagy naivan ebbe a világba.
A sápadtarcú unoka arcára piros színű textúrát importált a nagymama jelenléte. Az egyébként egyenes, mereven összeszorított ajkak mosolyra húzódtak. A szürkén bamba szemekből egy értelmes szempár robbant ki, akárcsak az Alien 620-ból. A vadember hangja megszelídült.
Egy harmadfokú találkozás: a jelen a múlttal.
Végignéztem, amíg kicsomagolta, feltálalta kis unokájának a finom ételt. Közben elmesélte, hogy nyugodtan egye, mert ez abból a fajtából van, amikor éjjel többször is felkelt, hogy etesse. Hogy nagytata jól van, csak már feledékeny, mert a múltkor elment esernyő nélkül, és utána kellett neki mennie, hogy ne ázzon meg visszafelé hazáig. Hála Istennek már a téli tűzifa is meglett, jövő héten hozzák, azért siet haza. Hogy lett krumpli, zöldség elég, a kert hálás volt ebben az évben is.
Közben átnyújtott ötven lejt a drága unokájának.
Talán két órát is csevegtek. Sok mondanivalójuk volt egymásnak.
A nagymama 64 éves. Van mit vigyen az Úrnak, ha úgy gondolja, ideje haza menni.
Közben a jelenet csendéletté fagyott. Megmerevedett valamilyen információs cellában, de az is lehet, hogy automatikusan letörlődött, mert betréningezett agyunk felfőhet a feldolgozhatatlan információtól, az immunrendszer kiveti, mint káros betolakodót.

2 megjegyzés: